700 jaar geschiedenis van de Grote Moskee van Genne

  • 15.04.2024
  • 7407 Keer Bekeken
  • Leestijd 3 minuut
  • 15.04.2024
  • 7407 Keer Bekeken
  • Leestijd 3 minuut
  • Heb je wel eens gehoord van de Grote Moskee van Genne, die de aandacht trekt met zijn architectuur en momenteel het grootste aarden gebouw ter wereld is? 

     

    De Grote Moskee van Genne ligt in de stad Genne in het overstromingsgebied van de Bani rivier in Mali. Deze moskee is volledig gemaakt van modder en is helaas niet meer in zijn oorspronkelijke vorm. De eerste moskee werd gebouwd in de 13e eeuw en de moskee, die na de bouw meerdere keren werd afgebroken, bereikte zijn huidige staat na de bouwwerkzaamheden in 1907. Het is een van de beroemdste plaatsen in Afrika met een geschiedenis van ongeveer 700 jaar en werd in 1988 samen met de 'Oude Stad Genna' door UNESCO toegevoegd aan de 'Werelderfgoedlijst'. 

     

    De Grote Moskee van Genne, die 60 meter breed is, doet zijn naam eer aan en heeft 3 minaretten, 4 hoofdzuilen en volgens bronnen kunnen er 50 duizend mensen tegelijk bidden op de binnenplaatsen. 

     

     

    De oudste bron die ons informatie geeft over deze machtige moskee is Abd al-Sadi's “Geschiedenis van Soedan”. Volgens dit werk bekeerde sultan Kanburu zich tot de islam en veranderde hij zijn paleis in een moskee. Sultan Kanburu's opvolger bouwde de torens van de moskee en de volgende sultan bouwde de omringende muur. 

     

    Elk jaar wordt de erosie, veroorzaakt door wind en regen, gerepareerd door de lokale bevolking. Ze bepleisteren het met modder, dat als omhulsel fungeert. Ladders van planken en touwen worden gebruikt om de heuvels te beklimmen. Duizenden mensen zijn betrokken bij het bepleisteren van de moskee met modder, maar tot nu toe zijn er geen ernstige gewonden gevallen. 

     

    De mensen die graag bepleisteren met modder noemen de dag waarop ze dit doen Modderdag en organiseren zelfs een wedstrijd tussen teams om als eerste klaar te zijn met de klus. Volgens interviews, ook al is er geen prijs, het winnende team draagt de eer van dit werk voor een heel jaar en wordt gerespecteerd. 

    Als u deze content informatief of nuttig vindt, kunt u deze delen op uw sociale media.