Bengü Yalçın
Islam en Vrede
Een van de fundamentele principes van de islam is vrede. De islam moedigt mensen aan om in harmonie met elkaar te leven en conflicten en oorlogen te vermijden. Vrede wordt beschouwd als de hoogste waarde tussen mensen, en daarom waardeert de islam de inspanningen van mensen om vrede te bevorderen.
Toch erkent de islam dat oorlog ook kan voorkomen. Echter, oorlog mag alleen ter verdediging en met respect voor mensenrechten worden gevoerd. De islam leert dat inspanningen voor vrede altijd superieur zijn aan die voor oorlog, en moedigt mensen aan om altijd naar vreedzame oplossingen te streven.
In de islam hebben vreedzame oplossingen altijd de voorkeur boven oorlog. De islam gelooft dat problemen door middel van dialoog en onderhandeling kunnen worden opgelost. De woorden van de profeet Mohammed, "Vrede is het beste voor de gelovigen," vatten het belang van vrede goed samen. Het waarborgen van vrede, het handhaven van rechtvaardigheid en het beschermen van mensenrechten zijn van cruciaal belang in de islam.
De islam moedigt mensen aan om samen te werken om vrede te behouden. Het leert dat alle mensen als broeders tegenover elkaar staan, en benadrukt dat mensen elkaar moeten helpen. Solidariteit tussen mensen helpt bij het beschermen van de vrede en het voorkomen van oorlog. Vrede is het recht van elk levend wezen op aarde. Om de vrede te waarborgen, moeten mensen elkaars verschillen respecteren, tolerantie tonen, in dialoog treden en solidair zijn. Deze waarden worden ook in de islam hoog aangeschreven. In de Koran staat: "O mensen! Vrees uw Heer en breng vrede onder elkaar" (Soera Al-Baqarah, 208). Deze verzen bevelen mensen aan om vreedzaam samen te leven en onenigheden door middel van dialoog op te lossen. Oorlog moet slechts als laatste redmiddel worden beschouwd, omdat het een uiterst pijnlijke ervaring voor de mensheid is. In situaties waarin oorlog onontkoombaar is, zijn er specifieke regels in de islam. Het doden van kwetsbare personen zoals vrouwen, kinderen, ouderen en zieken, evenals de vernietiging van het milieu en eigendommen, en het slecht behandelen van gevangenen is verboden in de islam. Het vaststellen van juridische kaders voor oorlog helpt de schade aan de mensheid te minimaliseren.
Daarnaast is het ook belangrijk om verschillen met tolerantie te benaderen om de vrede te waarborgen. Mensen van verschillende religies, talen, rassen en culturen kunnen vreedzaam samenleven. De leerstellingen van de islam moedigen respect voor elkaar en tolerantie voor verschillen aan.
De onderwijzingen van de islam over vrede hebben ook de aandacht getrokken van veel bekende islamitische geleerden. Bijvoorbeeld, de vooraanstaande filosoof Ibn Sina benadrukt het belang van vrede met de woorden: "Vrede is van vitaal belang voor het voortbestaan van de mensheid. Het waarborgen van vrede is cruciaal voor het welzijn en geluk van mensen." Mohammed Iqbal zegt: "Het gebrek aan vrede is de grootste ramp voor de mensheid." Een van de belangrijkste denkers in de islam, Ali bin Abu Talib, stelt: "Vrede is de fundamentele behoefte voor het voortbestaan van de mensheid. Vrede is de sleutel tot rechtvaardigheid en medemenselijkheid."
In de wereld van vandaag is het echter moeilijker dan ooit om de vrede te handhaven. Mensen veroorzaken chaos door hun verschillen met elkaar te bestrijden en geweld en terrorisme te gebruiken. Dergelijke daden staan haaks op de leerstellingen van de islam en belemmeren de bescherming van de vrede. Toch is het noodzakelijk om in dergelijke situaties te blijven streven naar de handhaving van de vrede, en om dialoog en onderhandeling als middelen te gebruiken. Als mensen moeten we onze verantwoordelijkheden nemen om bij te dragen aan de vrede en ons bewust zijn dat iedereen in deze samenleving verantwoordelijk is voor het waarborgen van vrede.
Blog
Bengü Yalçın