Algemeen Nieuws

De uitvoerende macht van Belgische moslims is uitgeschakeld door de overheid

  • 16.03.2023
  • 2947 Keer Bekeken
  • Leestijd 7 minuut
  • 16.03.2023
  • 2947 Keer Bekeken
  • Leestijd 7 minuut
  • De uitvoerende macht van Belgische moslims is uitgeschakeld door de overheid

    De Belgische regering heeft de vergunning van de Executief Moslims België (EMB), de enige officiële vertegenwoordiger van moslims in het land, afgewezen door de "buitenlandse interventie, gebrek aan transparantie en gebrek aan vrouwelijke vertegenwoordiging".

    Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is de organisatie onder leiding van Mehmet Üstün “een conservatieve club met 5 leden, die zich niet aan de afspraken houdt, die geen zin toont om te innoveren, die de moslimgemeenschap vertegenwoordigt en wegtrekt uit hun thuisland ". Met dit besluit van de regering verliest de EMB officieel haar recht om moslims te vertegenwoordigen en staatssteun.

    Sinds zijn aantreden als minister (oktober 2020), nam Justitie Van Quickenborne de activiteiten van het Executief Moslims België onder controle door de reden van "detectie van disfuncties". Minister Van Quickenborne ontmoette de toenmalige voorzitter van de organisatie, Salah Echallaoui, en vroeg hem af te treden.

    De minister van Justitie eiste ook dat er wordt gewerkt aan een modernere en “Belgische versie van de Islam" zonder beïnvloed te worden door andere landen zoals Marokko of Saoedi-Arabië. Mehmet Üstün, het hoofd van de Sultan Ahmet-moskee in de stad Heusden-Zolder, nam de plaats in van Echallaoui die aftrad van zijn functie. Minister van Justitie Van Quickenborne zette echter zijn onderzoek naar de EMB voort, aangezien het rapport van de Belgische inlichtingendienst vermeldt dat de Blauwe Moskee, waarvan Üstün voorzitter was, "een belangrijke rol speelde in de verspreiding van extremistische ideeën".

    Na zijn aantreden in oktober 2020 heeft minister van Justitie Van Quickenborne de activiteiten van het Executief Moslims België onder de loep genomen. Ondertussen spande Echallaoui een rechtszaak aan tegen de staat. De Brusselse rechtbank veroordeelde de staat vorige week tot het betalen van 5.000 euro schadevergoeding, omdat het verzoek van minister Van Quickenborne om Echallaoui te ontslaan "een ongegronde en zeer ernstige schending van de vrijheid van godsdienst en vereniging" was.

    De minister van Justitie, die bezwaar maakte tegen het besluit, maakte donderdagochtend bekend dat de erkenning van de EMB is ongedaan gemaakt en de titel van "officiële vertegenwoordiger van Belgische moslims" wordt vervallen. Tijdens een radio-oproep verklaarde Van Quickenborne dat hij onbehagen is over EBM met de volgende woorden:

     “Vele moslims van de 3e en 4e generatie, willen hun land van herkomst vergeten, willen een vertegenwoordigers worden van de moslimgemeenschap in ons land, maar ze lopen tegen de muur. Ook zij zijn de intriges van het Uitvoerend Comité beu. Ik wil hen bereiken."

    De Belgische minister verklaarde dat hij voorstander was van de oprichting van een transparante en nieuwe organisatie in de volgende dagen: "Als er vrijheid van godsdienst wordt gegeven, moeten de officieel erkende organisaties het recht krijgen om dit te organiseren, niet ik of de regering. Wij stellen geen voorwaarden. Ik wil alleen de teruggave van 600 duizend euro die we betalen. Er wordt steun gegeven vanwege goed bestuur, vertegenwoordiging en transparantie", zei hij.

    'We zijn in shock'

    De advocaat van de voorzitter van de raad van bestuur van de Belgische moslims, Mehmet Üstün, verklaarde dat ze via de media het besluit van de regering hebben gezien en dat ze verbaasd waren. Hij vermeldde uitdrukkelijk dat de organisatie de afgelopen maanden belangrijke stappen had gezet in de herstructurering.

    In zijn verklaring op zijn Twitter-account benadrukte president Mehmet Üstün dat religie en staat praktisch gescheiden zijn en zei: "Overheidsfunctionarissen kunnen zich niet bemoeien met de kerk, en kerkelijke functionarissen kunnen zich niet bemoeien met de staat."

    "Onaanvaardbare" beslissing

    Volgens Mehmet Üstün heeft de moslimgemeenschap het recht om te oordelen over de executie van moslims. In zijn persbericht zei de EMB dat hij wil dat de minister van Justitie de rechtsstaat en de grondwettelijke beginselen van ons land respecteert. “Het moslimgeloof heeft autonomie om zichzelf te organiseren en heeft geen tussenkomst van de politieke wereld nodig”.

    “Wat we zien is ongehoord. We leven in een seculier land waar de scheiding van kerk en staat wordt gegarandeerd door de grondwet. De wereld van de politiek kan ons bekritiseren, maar kan niet voor ons beslissen.” De moslimexecutieve van de Belgische minister van Justitie vertegenwoordigt niet de hele moslimgemeenschap in België.

    Het Executief Moslims België heeft vorige maand een klacht ingediend bij internationale mensenrechtenorganisaties tegen minister Van Quickenborne op beschuldiging van schending. De organisatie stelt dat Van Quickenborne de relaties met de EMB openlijk probeert te verbreken.

    De Raad van Bestuur van de Belgische Moslims werd in 1999 officieel end door de regering als de organisatie die alle moslims in het land zou moeten vertegenwoordigen. Naast het begeleiden van mensen die godsdienstleraar wilden worden, was EMB ook verantwoordelijk voor Islamitische lessen op scholen. De verantwoordelijkheden van de organisatie omvatten ook het verstrekken van moskeevergunningen, het toezicht houden op het administratieve beheer van door de staat erkende lokale moslimgemeenschappen en het verstrekken van begraafplaatsen voor moslims. In België, waar ongeveer 11 miljoen 500 duizend mensen wonen, bestaat 8% van de bevolking uit moslims. Immigranten uit Turkije en Marokko vormen de grootste moslimgemeenschap. 

    Deel dit evenement op uw sociale media!